Ahora será el momento de decir si es de fácil aplicación y si es viable
Medidas propuestas por los arquitectos/as de Manacor para mejorar el departamento de Urbanismo y Obras del Ayuntamiento, texto completo de los profesionales
Una exposición de motivos y las propuestas para intentar mejorar los protocolos del departamento. Un montón de Consideraciones y Propuestas que tiene encima de la mesa
AGENCIA MANACORNOTICIAS 23/09/2024 - 11:56:05
Los arquitectos de Manacor han mandado al Ayuntamiento de la capital del Llevant y a su alcalde Miquel Oliver, también delegado de Urbanismo, Obras, Actividades y Vivienda

Los arquitectos de Manacor han mandado al Ayuntamiento de la capital del Llevant y a su alcalde Miquel Oliver, también delegado de Urbanismo, Obras, Actividades y Vivienda, las medidas a implementar propuestas por ellos y ellas para la mejora del servicio de Urbanismo de la Corporación Municipal, en la cual hay medidas de aplicación inmediata, a corto tiempo, a medio y largo plazo.

Una exposición de motivos y las propuestas para intentar mejorar los protocolos del departamento. Un montón de Consideraciones y Propuestas que tiene encima de la mesa el primer edil y todos los portavoces de los diferentes partidos políticos con representación municipal. Ahora será el momento de decir si es de fácil aplicación y si es viable lo que piden los profesionales. Abajo la propuesta completa.

propuestas por ellos y ellas para la mejora del servicio de Urbanismo de la Corporación Municipal, en la cual hay medidas de aplicación inmediata, a corto tiempo, a medio y largo plazo.

MESURES A IMPLEMENTAR PROPOSADES PER A LA MILLORA DEL SERVEI D’URBANISME DE L’AJUNTAMENT DE MANACOR. MESURA D’APLICACIÓ IMMEDIATA 1: Els tècnics municipals només han d’informar única i exclusivament dels aspectes que són de la seva competència. A aquest efecte, cal recordar l’Article 249 del Reglament general de la LUIB per a l’illa de Mallorca: “1. La llicència urbanística, en els termes que defineix l'article 145.4 de la LUIB, té per objecte la comprovació, per l'òrgan municipal competent, que les actuacions subjectes s'adeqüen a la legislació i a l'ordenació territorial i urbanística vigent. Per això, aquesta activitat d'intervenció preventiva s'ha de dirigir a comprovar el compliment de les determinacions de la legalitat urbanística aplicable següents: a) El compliment dels requisits exigibles legalment i reglamentàriament per a l'execució dels actes subjectes a llicència. b) L'adequació dels actes subjectes a llicència a les determinacions urbanístiques establertes en els instruments de planejament i a les normes i ordenances que contenen, així com, si escau, en els instruments de planificació d'ordenació territorial.

A aquest efecte s'ha de verificar el compliment dels paràmetres urbanístics següents: 1r. La classificació i la qualificació del sòl a on s'ubica la parcel·la objecte de l'acte. 2n. Les condicions de parcel·lació. 3r. Els usos urbanístics, les intensitats i les densitats, aquestes darreres, tant en valors absoluts com relatius. 4r. L'edificabilitat i l'ocupació permesa de l'edificació, tant en valors absoluts com relatius. 5è. L'altura de les edificacions, tant la reguladora i la total, com el nombre de plantes.

6è. La tipologia de la situació de les edificacions dins de la parcel·la, i s'escau, el fons edificable i la reculada de les edificacions. 7è. Les determinacions contingudes en els instruments d'ordenació territorial que, d'acord amb els seus termes, en comportin l'aplicació i compliment immediat per les administracions públiques i per les persones particulars en qualsevol actuació subjecta a llicència urbanística.

c) Així mateix, haurà de verificar el compliment, si escau, i d'acord amb l'acte corresponent, de les determinacions urbanístiques següents: 1r. Les alineacions i rasants. 2n. Les dotacions i els equipaments de caràcter públic o privat prevists per a la parcel·la o solar. 3r. Les ordenances d'edificació i urbanització, si escau. d) La incidència de l'actuació projectada en el grau de protecció corresponent dels elements inclosos en els catàlegs de béns i espais protegits. e) L'existència dels serveis urbanístics necessaris perquè l'edificació es pugui destinar a l'ús previst.”. A aquest efecte, també cal recordar l’Article 254 del Reglament general de la LUIB per a l’illa de Mallorca: “1. El procediment d'atorgament de llicència inclou, en tot cas, els informes tècnics i els jurídics corresponents, amb la finalitat de comprovar l'adequació de la sol·licitud, i si escau, del projecte a la legalitat urbanística. 2. L'informe o els informes tècnics s'han d'emetre de forma prèvia a l'informe jurídic pel personal de la corporació amb titulació competent. L'informe ha d'avaluar, des d'aquesta perspectiva tècnica, els aspectes a què es refereix l'article 249.1 d'aquest Reglament, i en el cas de les actuacions que suposin edificació o construcció, el compliment de les condicions de salubritat, de seguretat i d'estètica adequada al seu emplaçament, amb l'abast següent:

MESURA D’APLICACIÓ IMMEDIATA 2: Si el projecte d’execució no presenta modificacions respecte al projecte bàsic presentat anteriorment i amb llicència concedida, només és necessari comprovar que aquest recull tots els documents obligatoris segons demana la normativa. No és en cap cas necessària una segona revisió de l’arquitecte municipal i, per consegüent, no es poden indicar més deficiències. A aquest efecte, cal recordar el punt 6 de l’Article 152 de la LUIB: “L’ajuntament disposa d’un mes per tal de comprovar l’adequació del projecte d’execució amb el projecte bàsic. Transcorregut aquest termini sense que l’òrgan municipal competent notifiqui a la persona interessada resolució en contra, es podran iniciar les obres.

Si l’òrgan municipal detecta, transcorregut el termini d’un mes, alteracions de les determinacions del projecte bàsic d’acord amb les quals s’atorgà la llicència, s’ordenarà la paralització immediata de les obres i la iniciació d’expedient de modificació del projecte.” En altres ajuntaments NO s'informen els projectes d'execució. En alguns ni tan sols es presenten a l'Ajuntament. Això sí, s'exigeix la declaració de l'arquitecte que el projecte d'execució S'AJUSTA A LES DETERMINACIONS DEL PROJECTE BÀSIC. D'aquesta manera, totalment legal, es reduiria quasi en un 50% el temps que han de dedicar els tècnics municipals a informar projectes. Haurien de fer un informe per projecte i no dos com fan ara. Ja sabem que les obres poden començar en el termini d'un mes d'haver presentat el projecte d'execució, però la proposta va en el sentit de no dedicar temps a informar els projectes d'execució, encara que sigui fora termini. El temps estalviat es destinaria a informar projectes bàsics, necessari per concedir llicències. Així s’evitarien una gran part de les deficiències i es podrien gestionar millor els recursos existents.

MESURES A IMPLEMENTAR PROPOSADES PER A LA MILLORA DEL SERVEI D’URBANISME DE L’AJUNTAMENT DE MANACOR. MESURES D’APLICACIÓ A CURT TERMINI. 1: Contractació temporal de tècnics arquitectes no funcionaris a través de la Llei de contractes de serveis. Així es pot solucionar el retard acumulat en l’atorgament de llicències de forma àgil. De la mateixa manera es pot decidir prescindir del servei un cop l’Ajuntament compleixi el termini màxim de 3 mesos indicat per llei per a la concessió de llicències. Així s’escurçarien moltíssim els terminis de concessió de llicències.

MESURA D’APLICACIÓ A CURT TERMINI 2: Tractament de l’administrat amb deferència com indica la llei i entendre que l’Urbanisme és un servei que està a la disposició de l’administrat. Entendre que les decisions que es prenen poden tenir conseqüències de gran rellevància en molts d’aspectes per l’administrat i, per tant, obrar amb conseqüència. A tal efecte, en casos en què la normativa no és clara i taxant i dona peu a interpretacions diferents, aplicar per defecte la interpretació més favorable per l’administrat (sempre que aquesta no pugui perjudicar clarament a tercers). Tal com indica el principi de proporcionalitat i de favorabilitat que recull la llei a la regla jurídica fonamental “In dubio pro actione”.

MESURA D’APLICACIÓ A CURT TERMINI 3: Redacció i publicació pel general coneixement, per part del departament d’Urbanisme, d’un document esclaridor de la interpretació que fa l’Ajuntament de Manacor i els seus tècnics dels articles de les normatives que no tenen una redacció clara e inapel·lable. Així s’evitarien una gran part de les deficiències.

MESURA D’APLICACIÓ A CURT TERMINI 4: Organització efectiva dels tècnics municipals. No pot ser eficient que un arquitecte municipal informi un projecte bàsic, que després informarà un altre tècnic municipal en la fase de projecte d’execució, que després informarà un altre tècnic municipal en la fase de modificacions en el transcurs de l’obra i que informarà un altre en la fase de certificat de final d’obra. Així es podrien gestionar millor els recursos existents.

MESURA D’APLICACIÓ A CURT TERMINI 5: Millorar l’atenció al ciutadà a l’hora de realitzar consultes tant presencials com telefòniques. És realment complicat poder comunicar-se de forma àgil, efectiva i ràpida amb els tècnics municipals. La implementació de les altres mesures farà que siguin necessàries menys consultes i, per tant, es podrà donar una millor atenció.

MESURES A IMPLEMENTAR PROPOSADES PER A LA MILLORA DEL SERVEI D’URBANISME DE L’AJUNTAMENT DE MANACOR. MESURES D’APLICACIÓ A MIG TERMINI. 1: Fer efectiva la creació de la Gerència d’Urbanisme i nomenar un gerent de professió Arquitecte i preferiblement no funcionari com possibilita el reglament aprovat de la Gerència d’Urbanisme. El motiu pel qual es proposa que sigui arquitecte és que la majoria d'interaccions amb Urbanisme es produeixen a través d'arquitectes privats. D'aquesta manera si l'interlocutor coneix la professió, i problemàtiques dels projectes, es facilita l'entesa entre les parts.

MESURES D’APLICACIÓ A LLARÇ TERMINI. 1: Promoure a escala estatal la concessió del silenci administratiu positiu per a tots els projectes d’edificació. Aquesta mesura estava vigent i regulada fa uns anys. ALTRES. 1. Recordar que els informes tècnics tenen el caràcter de preceptius però no vinculants. 2. Recordar que no és degut al fet que els projectes entregats pels professional arquitectes tenen moltes deficiències que el termini de concessió de llicències no es compleix com s’ha dit moltes vegades per part de polítics de forma pública. 3. El caràcter d’aquestes propostes és constructiu i propositiu amb l’única intenció de què es millori el servei municipal d’urbanisme i per consegüent repercuteixi amb una millora pels habitants del municipi, que són els grans perjudicats.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado