Sineu
Moció en suport de la convalidació al Decret de mesures urgents per a la protecció de les persones i el medi natural pel que fa a explotacions ramaderes intensives d’aus de corral
Aquest decret afegeix una nova disposició addicional a la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears
pp.es 25/01/2025 - 16:38:16

Moció en suport de la convalidació al Decret de mesures urgents per a la protecció de les persones i el medi natural pel que fa a explotacions ramaderes intensives d’aus de corral

El Consell de Govern de 17 de gener de 2025 va aprovar un decret de mesures urgents per a la protecció de les persones i el medi natural a l’àmbit de la comunitat autònoma de les Illes Balears pel que fa a determinades explotacions ramaderes intensives d’aus de corral.

Aquest decret afegeix una nova disposició addicional a la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, que estableix els requisits per a la implantació de noves explotacions ramaderes avícoles intensives a les llles Balears. Concretament, es prohibeix instal·lar noves explotacions ramaderes d’aus de corral o ampliar les que hi ha actualment o d’altres instal·lacions annexes, com puguin ser els femers, en què la càrrega ramadera sigui superior a 2.240 UBG, això és 160.000 gallines ponedores, d’acord amb les equivalències que figuren en la Directiva 2010/75/UE.

A més, el decret estableix que les noves explotacions ramaderes d’aus de corral, i l’ampliació de les que hi ha actualment o d’altres instal·lacions annexes, entre d’altres els femers, amb un cens inferior al que s’estableix en l'apartat anterior, es poden autoritzar sempre que entre l’explotació ramadera i el límit del nucli urbà residencial més proper es compleixin les distàncies mínimes que figuren a continuació.

Les explotacions ramaderes de fins a 20.000 gallines ponedores han de mantenir una distància no inferior a 2.000 metres lineals respecte del sòl urbà de tipus residencial més pròxim. Les explotacions ramaderes de fins a 40.000 gallines ponedores han de mantenir una distància no inferior a 4.000 metres lineals respecte del sòl urbà de tipus residencial més pròxim. I les explotacions ramaderes de fins a 60.000 gallines ponedores han de mantenir una distància no inferior a 6.000 metres lineals respecte del sòl urbà de tipus residencial més pròxim.

El decret estableix que per calcular aquestes distàncies s’ha mesurar la distància topogràfica en línia recta de del punt del nucli urbà més a prop de l’explotació ramadera respecte de qualsevol nau d’animals o instal·lació complementària de l’explotació ramadera, i que les autoritzacions queden condicionades al fet que es compleixin els requisits d’ordenació ramadera i mediambientals que es fixen en la normativa bàsica sectorial de les granges avícoles i en la normativa mediambiental per tipus d’explotació i capacitat.

A més, l'esmentat decret inclou també l'aprovació d'una disposició transitòria, segons la qual a les sol·licituds que no hagin estat objecte de resolució favorable d’atorgament d’autorització ambiental integrada, o de l’òrgan substantiu en cas que no estiguin sotmeses a aquesta, relatives a la instal·lació de noves explotacions ramaderes d’aus de corral o l’ampliació de les que hi ha actualment o d’altres instal·lacions annexes, com puguin ser els femers, en els supòsits i llindars que preveu la disposició addicional quarta.

Tenint present els apartats anteriors, i la resolució desfavorable emesa per la Direcció General d'Harmonització Urbanística i Avaluació Ambiental del Govern de les Illes Balears, que el passat 19 de desembre de 2024 declarà la finalització del procediment d’autorització ambiental integrada del projecte de granja de gallines ponedores i recria a Son Venrell, arxivant l’expedient contra el qual el poble de Sineu va presentar nombroses al·legacions, els grups sotasignants consideren que aquest decret és una passa important per assegurar el no desenvolupament del projecte que Avícola Son Perot volia fer al terme municipal de Sineu.

Totes aquestes passes impliquen una restricció important de les condicions a l'hora d'implantar granges avícoles d'alta intensitat, com la projectada als terrenys de Son Venrell, i al mateix temps, garanteixen la sobirania alimentària sense causar greus perjudicis als propietaris i als residents de l'entorn, ni als promotors del sector primari que duen a terme pràctiques agroalimentàries sostenibles i beneficioses per a les Illes Balears.

Finalment, cal fer referència a l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, que regula la figura dels decrets, i que estableix la seva preceptiva convalidació al Parlament de les Illes Balears en un termini de trenta dies. Aquesta convalidació, amb més vots positius que negatius, és del tot important, ja que de no donar-se aquesta votació favorable, decau la vigència del decret i tornaria a estar vigent la regulació anterior, que és la que ha permès la tramitació del projecte de granja que ara s'ha aturat.

Per tots aquests motius, els grups municipals de Més per Sineu i Partit Popular de Sineu, juntament amb la Plataforma Macrogranges No, presenten la següent

MOCIÓ

Punt únic. El ple de l'Ajuntament de Sineu insta als grups parlamentaris Mixt, Més per Mallorca, Vox, Socialista i Popular del Parlament de les Illes Balears a permetre la convalidació del Decret de mesures urgents per a la protecció de les persones i el medi natural pel que fa a explotacions ramaderes intensives d’aus de corral.

 

Reciente
Visto
Comentado