Tradicionalment, el tractament dels miomes simptomàtics
El Servei de Ginecologia de l’Hospital de Manacor implanta la radiofreqüència dels miomes uterins com a teràpia mínimament invasiva i alternativa a la cirurgia tradicional
Després d’implantar aquesta teràpia, el Servei de Ginecologia de l’Hospital de Manacor s’ha posicionat com un referent a les Illes Balears en l’ús d’aquesta tècnica d’avantguarda i ha posat a l’abast de les pacients
AGENCIA MANACORNOTICIAS 02/12/2024 - 09:37:00
La doctora Febles comenta els beneficis més destacables de la radiofreqüència dels miomes: d’una banda, la preservació de l’úter, atès que a diferència de la cirurgia es manté la fertilitat de la pacient

El Servei de Ginecologia de l’Hospital de Manacor implanta la radiofreqüència dels miomes uterins com a teràpia mínimament invasiva i alternativa a la cirurgia tradicional. És una tècnica innovadora que revoluciona el tractament d’aquests tumors Aquest tipus de miomes benignes són els més freqüents entre les dones en edat fèrtil.

L’Hospital de Manacor ha esdevingut el primer hospital públic de les Illes Balears a oferir la radiofreqüència dels miomes uterins, una tècnica innovadora i mínimament invasiva que revoluciona el tractament d’aquests tumors. La cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia, la doctora Mercedes Febles, explica que aquesta nova opció terapèutica suposa una alternativa segura i eficaç a la cirurgia tradicional i marca una fita en l’atenció ginecològica a Mallorca.

A més, cal destacar que, lògicament, no provoca cicatriu, perquè s’accedeix al mioma sota control ecogràfic per via vaginal, sense ferides quirúrgiques externes.

Així mateix, assenyala que els miomes uterins són els tumors benignes més freqüents entre les dones en edat fèrtil i que, tot i que la majoria dels casos no presenten símptomes, un percentatge important poden ocasionar problemes, com ara sagnia menstrual abundant —cosa que causa anèmia—, dolor pelvià i fins i tot dificultat per concebre, que provoca un descens de la taxa d’embarassos i un augment de la probabilitat de patir un avortament.

Tradicionalment, el tractament dels miomes simptomàtics que no responen a les teràpies ha estat la cirurgia, que en molts casos pot implicar un procediment invasiu com ara la miomectomia o la histerectomia (resecció o extirpació de l’úter, respectivament), que són intervencions molt agressives, especialment per a les dones que volen preservar la fertilitat.

En canvi, la radiofreqüència és una solució revolucionària, perquè es tracta d’una teràpia mínimament invasiva i una alternativa eficaç a la cirurgia tradicional, que consisteix a aplicar ones electromagnètiques d’alta freqüència que generen calor a l’interior del mioma i hi provoquen necrosi cel·lular. Com a resultat, la mida, el volum i la vascularització del mioma es redueixen significativament, cosa que alleuja els símptomes i millora la qualitat de vida de les pacients.

La doctora Febles comenta els beneficis més destacables de la radiofreqüència dels miomes: d’una banda, la preservació de l’úter, atès que a diferència de la cirurgia es manté la fertilitat de la pacient, i, d’altra banda, la ràpida recuperació, que s’assoleix en règim ambulatori (és a dir, sense estada a l’hospital), de manera que la pacient pot reprendre les activitats quotidianes gairebé immediatament.

A més, cal destacar que, lògicament, no provoca cicatriu, perquè s’accedeix al mioma sota control ecogràfic per via vaginal, sense ferides quirúrgiques externes. Finalment, aquesta tècnica fa possible una taxa més alta d’embarassos, perquè les pacients poden intentar quedar embarassades de manera natural o recórrer a tècniques de reproducció assistida pocs mesos després del tractament.

Després d’implantar aquesta teràpia, el Servei de Ginecologia de l’Hospital de Manacor s’ha posicionat com un referent a les Illes Balears en l’ús d’aquesta tècnica d’avantguarda i ha posat a l’abast de les pacients una solució que evita les complicacions i els riscs associats a la cirurgia tradicional com a tractament dels miomes uterins. Aquest avenç reforça el compromís de l’Hospital de Manacor amb la innovació i la millora constant de l’atenció sanitària pública.

El Servicio de Ginecología del Hospital de Manacor implanta la radiofrecuencia de los miomas uterinos como terapia mínimamente invasiva y alternativa a la cirugía tradicional


Este tipo de miomas benignos son los más frecuentes entre las mujeres en edad fértil. El Hospital de Manacor se ha convertido en el primer hospital público de las Illes Balears en ofrecer la radiofrecuencia de los miomas uterinos, una técnica innovadora y mínimamente invasiva que revoluciona el tratamiento de estos tumores. La jefa del Servicio de Ginecología y Obstetricia, la doctora Mercedes Febles, explica que esta nueva opción terapéutica supone una alternativa segura y eficaz a la cirugía tradicional y marca un hito en la atención ginecológica en Mallorca.

Así mismo señala que los miomas uterinos son los tumores benignos más frecuentes entre las mujeres en edad fértil y que, aunque la mayoría de los casos no presentan síntomas, un porcentaje importante pueden ocasionar problemas, como sangrado menstrual abundante —lo cual causa anemia—, dolor pélvico e incluso dificultad para concebir, que provoca un descenso de la tasa de embarazos y un aumento de la probabilidad de sufrir un aborto.

Tradicionalmente, el tratamiento de los miomas sintomáticos que no responden a las terapias ha sido la cirugía, que en muchos casos puede implicar un procedimiento invasivo como la miomectomía o la histerectomía (resección o extirpación del útero, respectivamente), que son intervenciones muy agresivas, especialmente para las mujeres que quieren preservar la fertilidad.

En cambio, la radiofrecuencia es una solución revolucionaria, pues se trata de una terapia mínimamente invasiva y una alternativa eficaz a la cirugía tradicional, que consiste en aplicar ondas electromagnéticas de alta frecuencia que generan calor en el interior del mioma y con ello provocan necrosis celular. Como resultado, el tamaño, el volumen y la vascularización del mioma se reducen significativamente, lo cual alivia los síntomas y mejora la calidad de vida de las pacientes.La doctora Febles comenta los beneficios más destacables de la radiofrecuencia de los miomas: por un lado, la preservación del útero, pues a diferencia de la cirugía se mantiene la fertilidad de la paciente, y, por otro lado, la rápida recuperación, que se consigue en régimen ambulatorio (es decir, sin estancia en el hospital), de modo que la paciente puede reanudar sus actividades cotidianas casi de inmediato. Además, cabe destacar que, lógicamente, no provoca cicatriz, pues se accede al mioma bajo control ecográfico por vía vaginal, sin heridas quirúrgicas externas. Finalmente, esta técnica hace posible una tasa más alta de embarazos, pues las pacientes pueden intentar quedarse embarazadas de manera natural o recurrir a técnicas de reproducción asistida pocos meses después del tratamiento.

Tras implantar esta terapia, el Servicio de Ginecología del Hospital de Manacor se ha posicionado como un referente en las Illes Balears en el uso de esta técnica de vanguardia y ha puesto al alcance de las pacientes una solución que evita las complicaciones y los riesgos asociados a la cirugía tradicional como tratamiento de los miomas uterinos. Este avance refuerza el compromiso del Hospital de Manacor con la innovación y la mejora constante de la atención sanitaria pública.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado