Lee-Anne Gomila, educadora del servei de Suport a l’Habitatge.
Llevant, Migjorn i Es Pla: “Cases buides: oportunitats d’autonomia”, la campanya d’Aproscom Fundació per facilitar l’accés a l’habitatge a persones amb discapacitat intel·lectual
L’equip del servei de Suport a l’Habitatge es posarà en contacte amb elles per oferir més informació i aclarir dubtes sobre el procés. També poden contactar amb el servei trucant al 626748645.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 02/12/2024 - 04:37:00
Toni Gayà, gerent de la fundació, reconeix que el problema de l’accés a l’habitatge és complex i el seu abordatge requereix la implicació d’actors polítics, econòmics i socials.

Cases buides: oportunitats d’autonomia”, la campanya d’Aproscom Fundació per facilitar l’accés a l’habitatge a persones amb discapacitat intel·lectual. Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, Aproscom Fundació llança una campanya per animar als propietaris a llogar les seves cases a persones amb discapacitat intel·lectual. El servei de Suport a l’Habitatge de la fundació, orientat a la promoció de la vida independent, atén a prop de 60 persones de les comarques de Llevant, Migjorn i Es Pla. L’increment dels preus de lloguer i la reducció del parc d’habitatge disponible per a lloguers de llarga estada dificulten l’accés a l’habitatge de les persones usuàries del servei.

Davant la greu situació de l’accés a l’habitatge, especialment per a les persones amb discapacitat intel·lectual, Aproscom Fundació ha triat el 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, per llançar la campanya “Cases buides: oportunitats d’autonomia”. Aquesta iniciativa té com a objectiu animar als propietaris de la zona a llogar les seves cases a persones amb discapacitat intel·lectual que reben l’acompanyament del servei de Suport a l’Habitatge, un servei concertat entre l’Institut Mallorquí d’Afers Socials i Aproscom Fundació.

Els propietaris no només poden obtenir rendibilitat dels seus habitatges, sinó que també tenen l’oportunitat de participar en un projecte social transformador que afavoreix la igualtat i la inclusió.”

“Amb aquesta campanya, volem donar resposta a la necessitat d’habitatge per a les persones amb discapacitat intel·lectual que volen viure de manera autònoma, un dret fonamental reconegut a la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Es tracta de persones adultes, que tenen capacitat econòmica per assumir un lloguer i que són usuàries del servei de Suport a l’Habitatge”, explica Eva de Francisco, responsable de comunicació de l’entitat.

El servei de Suport a l’Habitatge ofereix orientació i suport a persones amb discapacitat intel·lectual que volen viure de forma independent. “Oferim a cada persona una atenció dinàmica i flexible, adaptada a les seves necessitats, interessos i moment vital, incidint sobre aquelles àrees que són prioritàries per a ella.”, explica Pep Nula, responsable del servei.

Amb un augment del 158% en els darrers 10 anys, el preu del lloguer a les Illes Balears és un dels més alts de l'Estat espanyol, deixant moltes persones, especialment aquelles amb discapacitat, en situació de vulnerabilitat. L’estudi «Habitatge i exclusió residencial a les Illes Balears» publicat per l’Observatori Social de les Illes Balears (OSIB) destaca que l’habitatge s’ha convertit en el principal factor determinant de l’exclusió social a les illes, un fet que, com expliquen des d’Aproscom Fundació, afecta de forma especial a les persones amb discapacitat intel·lectual. www.aproscom.org

“L’increment dels preus està afectant intensament a les persones usuàries del servei. Tenim persones treballadores, amb ingressos regulars que haurien de permetre’ls viure de forma autònoma, però que tenen dificultats per trobar habitatges que s’ajustin al seu pressupost. I quan el troben, de vegades, encara han de superar una altra dificultat: els estereotips sobre les persones amb discapacitat intel·lectual.”, afirma Lee-Anne Gomila, educadora del servei de Suport a l’Habitatge.

Toni Gayà, gerent de la fundació, reconeix que el problema de l’accés a l’habitatge és complex i el seu abordatge requereix la implicació d’actors polítics, econòmics i socials. “Les dificultats per accedir a un habitatge assequible fan que moltes persones amb discapacitat es trobin en risc de quedar excloses socialment. El servei de Suport a l’Habitatge acompanya aquestes persones, ajudant-les a assolir una vida independent i plena, però es necessita la col·laboració de la comunitat per oferir cases que siguin assequibles i inclusives.”

Les preocupacions més habituals dels propietaris giren entorn de la capacitat de les persones amb discapacitat per tenir cura de la casa, responsabilitzar-se dels pagaments i mantenir una bona convivència amb els veïnats. “Entenem aquestes pors”, comenta Pep Nula, “però creim que naixen del desconeixement. Per això, volem que les persones propietàries contactin amb nosaltres i coneguin a les persones que cerquen un habitatge per viure de forma independent.

Els propietaris no només poden obtenir rendibilitat dels seus habitatges, sinó que també tenen l’oportunitat de participar en un projecte social transformador que afavoreix la igualtat i la inclusió.” Les persones que vulguin oferir les seves cases poden visitar el lloc web d’Aproscom Fundació i deixar les seves dades al formulari de contacte. L’equip del servei de Suport a l’Habitatge es posarà en contacte amb elles per oferir més informació i aclarir dubtes sobre el procés. També poden contactar amb el servei trucant al 626748645.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado