CCOO
Les decisions polítiques en matèria d’educació van en contra del que es tracta en el diàleg social
Per CCOO, el Govern de les Illes Balears s’equivoca políticament quan renuncia als Fons Europeus per a la creació de noves places de Formació Professional.
ib.ccoo.es 14/09/2024 - 14:36:42

Les decisions polítiques en matèria d’educació van en contra del que es tracta en el diàleg social

Per CCOO, el Govern de les Illes Balears s’equivoca políticament quan renuncia als Fons Europeus per a la creació de noves places de Formació Professional. La incapacitat administrativa no hauria de ser un obstacle per aprofitar els fons per a modernitzar i ampliar la formació i qualificació de les persones de les Illes.

El passat dimarts dia 10 de setembre vam conèixer que les Illes Balears, juntament amb la comunitat de La Rioja, havia rebutjat la convocatòria de dotació de recursos de Fons Europeus per a la creació de places públiques de Formació Professional sota l’argument de la incapacitat d’execució i el solapament de convocatòries, afegint que la Conselleria d’Educació i Universitats ha de crear 2000 places noves amb la convocatòria actual.

Des de CCOO, entenem les dificultats administratives que es poden tenir, però no admetem que el Govern de les Illes Balears, no s’hagi preparat ni dotat dels recursos necessaris per a l’assumpció de la convocatòria que, a excepció de La Rioja, totes les altres comunitats autònomes han acceptat. Opinem que més que un decisió tècnica, tal i com ens vol fer entendre el Conseller, és una decisió de política educativa, que va en contra del que s’està tractant en el Diàleg Social i en la Mesa de Qualificació, Formació i Mercat Laboral del Pacte Social i Polític que el Govern està impulsant.

El agents socials, sindicats majoritaris i patronals, estem d’acord en que la formació, i en concret la Formació Professional, han de ser el motor del canvi del model productiu que ens conduirà cap a unes ocupacions de major valor afegit. Les empreses necessiten persones treballadores qualificades i formades per poder assolir els reptes de modernització amb la creació de llocs de feina estables, de qualitat i unes millors condicions de vida.

Si l’interès en la Formació Professional, per part de l’administració, és real, només hi cap comprendre que els nostres governants aposten per a que l’ampliació de l’oferta vengui de la mà de l’empresa privada enlloc de fomentar l’educació pública com a element de cohesió social i de reducció de les desigualtats. Aquest model suposa un sobrecost de les famílies, que hauran d’assumir les despeses de matrícules en centres privats, o bé la perpetuació d’un sistema econòmic de baixa qualificació i que proporciona unes ocupacions precàries.

Per altra banda, cal recordar que la qualificació per la via de l’acreditació de l’experiència professional, és un model que s’ha de promocionar i impulsar com a sistema de qualificació i com a via de reingrés a la formació reglada per aquelles persones que al seu moment van decidir abandonar els estudis. Tots els fons que es puguin obtenir per a l’acreditació de competències són imprescindibles i tampoc es poden rebutjar.

Des de CCOO demanem al Govern de les Illes Balears, i en concret al Conseller d’Educació i Universitats, que rectifiqui, que prengui la decisió pensant en la ciutadania i en la classe treballadora, que necessitem una Formació Professional pública i gratuïta a l’abast de tothom i un servei d’acreditació de les qualificacions professionals potent.

 

Reciente
Visto
Comentado