Felanitx
L'Ajuntament de Felanitx proposa que la biblioteca de Portocolom dugui el nom "Sa Sínia – Francisca Caldentey Roig"
Un dels compromisos del Consistori era posar el nom d'una dona a nous locals de titularitat municipal o carrers del terme.
felanitx.org 31/01/2023 - 16:18:37

L'Ajuntament de Felanitx proposa que la biblioteca de Portocolom dugui el nom "Sa Sínia – Francisca Caldentey Roig"

L'Ajuntament de Felanitx proposarà que el nom del futur edifici municipal que albergarà la biblioteca i sala multifuncional sigui "Sa Sínia – Francisca Caldentey Roig". Un dels compromisos del Consistori era posar el nom d'una dona a nous locals de titularitat municipal o carrers del terme i amb aquesta iniciativa es posa de manifest la voluntat que així sigui.

Francisca Caldentey Roig nascuda el 28 d'agost de l'any 1932 és una dona que ha viscut i ha desenvolupat la seva carrera professional a Portocolom. Marinera i pescadora amb papers des de l'any 1954 ha estat una de les dones més rellevants en el món de la pesca al nostre municipi.

La regidora d'Igualtat, Marta Cano ha insistit "creim en la necessitat de reivindicar el paper de la dona. És molt important que hi hagi institucions i carrers amb aquest reconeixement cap a les dones. Na Francisca Caldentey va ser la primera dona amb cartilla marítima d'Espanya, pionera en aquest àmbit. És una manera de visibilitzar i reivindicar el paper de la dona dins del sector primari, dins la ruralia"

Caldentey va viure a Portocolom més de vint anys al carrer Aviador Orté, el mateix temps que va exercir la professió de pescadora amb la seva barca "Elfina" un llaüt de 22 pams. Al Port, la coneixen per ser la repartidora (amb la seva bicicleta o motoret) de diaris i de cartes fins que es va obrir l'oficina de correus. Francisca Caldentey ha reconegut "no em deixaven pescar per ser dona! Fins que vaig dir, que no puc pagar com un homo. Dies més tard vaig aconseguir la cartilla i vaig poder pescar sense problemes"

L'Ajuntament de Felanitx davant la necessitat de visibilitzar la tasca de la dona en el món marítim, considera que el nom del futur edifici municipal, situat al carrer pescadors, dugui el nom de «Sa Sínia - Francisca Caldentey Roig». Ara hi ha obert un procés d'adhesió, que es perllongarà fins a mitjan mes de febrer, perquè entitats i ciutadans s'afegeixin i donin suport a aquesta iniciativa. A la plenària del mes de març la proposta de nom "Sa Sínia - Francisca Caldentey Roig" es durà a aprovació.

 

Reciente
Visto
Comentado