Reconeixements
Les dones telefonistes de Pollença reben els reconeixements Clara Hammerl 2022
Aquest dijous dia quatre d’agost, l’Àrea Igualtat de l’Ajuntament de Pollença va lliurar els reconeixements Clara Hammerl 2022 al col·lectiu de les telefonistes de Pollença.
agenciacom.com 05/08/2022 - 15:39:46

Les dones telefonistes de Pollença reben els reconeixements Clara Hammerl 2022

Aquest dijous dia quatre d’agost, l’Àrea Igualtat de l’Ajuntament de Pollença va lliurar els reconeixements Clara Hammerl 2022 al col·lectiu de les telefonistes de Pollença.

L’acte de lliurament, en la seva cinquena edició, va tenir lloc al Claustre de Sant Domingo, amb la presència del primet tinent de batle de Pollença, Andrés Nevado; el Conseller d’Educació i Formació  Professional, Martí March; la Directora Insular d’Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach; regidors i regidores de l’equip de govern de l’Ajuntament de Pollença; restants membres del consistori, entre altres autoritats, representants de la societat civil de Pollença i veïnats i veïnades.

La regidora d’Esports i Igualtat, Bianca Aguilar, ha destacat que “em fa molta il·lusió poder fer aquest acte on reconeixerem la tasca d’unes dones que marcaren un canvi de tendència a les següents generacions a una època on no era habitual que les dones fessin feina fora de ca seva. Des del 1929 al 1974 totes les connexions telefòniques al municipi tenien una veu femenina. Una veu amable, dolça i sempre disposta a donar el millor servei possible i que no només connectaren telefonades entre cases particulars sinó amb l’aeròdrom militar, el metge o els hotels. També vull fer una menció especial a totes aquelles treballadores de la fàbrica que ja no es troben amb nosaltres però que també son part de la història de la fàbrica i de Pollença”.

El primer tinent de batle, Andrés Nevado, ha explicat a la seva intervenció que “l'acte d'avui  és un reconeixement a la seva labor com a telefonistes, però també és un acte per a donar visibilitat i posar en valor aquelles professions invisibilitzades, principalment, exercides per dones, com les telefonistes. Van començar a treballar molt joves i amb unes condicions de treball que no eren com les que coneixem avui dia: desigualtat de sous vers als homes, sense vacances i dificultats per a conciliar la vida laboral amb la personal”.

Les telefonistes són un exemple de dedicació i esforç que van marcar un canvi en l'època sent unes de les primeres dones que van treballar fora de casa. Per això, actes com els d'avui són necessaris per a donar importància i reconeixement a professions que van ser dutes a terme per dones”, ha ressaltat Nevado.

A l’acte es va projectar un emotiu vídeo d’homenatge a les telefonistes.

Telefonistes

Després de la primera línia, inaugurada el 1920, que connectava la vila de Pollença amb el Moll, el 1929 es va obrir la primera central de telèfons que connectava Pollença amb l’exterior. Estava a l’antiga plaça de la Constitució (avui Plaça Vella). La filla de la casa, Agustina Seguí Albertí, seria la primera encarregada de la central. Uns anys després hi va començar a fer feina Catalina Oliver Cerdà, “Raconera”, que actualment, amb 102 anys, resideix a Palma.

A Pollença el 1930 hi havia 24 telèfons. La central va tenir una actuació destacada els primers dies de la rebel·lió militar del juliol de 1936. Un cop retornada la normalitat, Catalina Oliver hi va deixar de fer feina i comença na Francisca “Paloua”, a la que va seguir Francisca “Vinagre”. Amb aquesta, el 1943, també va començar Maria Antònia Torres, actualment encara viva. Llavors ja estaven connectats 67 telèfons.

Després de la mort d’Agustina el 1952, Maria Antònia va passar a ser l’encarregada de la central de Pollença. Tindria aquest càrrec fins que es va suprimir la central el 1974.

La resta de telefonistes que passaren per aquesta central foren: Joana Capllonch de can Ferrà, Francisca de can Ferrà, Joana Colom “Cucullà”, Antònia Cerdà “Llofriva”, Maria de cal Quec, Anita de can Bisquerra, Catalina Cifre de la Font, Magdalena i Maria Amera de can Sales, Margarita Miró de can Fideuer, Antònia Arbona, Francisca Manresa “Xicolatera”, Encarnita i Catalina de la Casa, Francesca Borràs i Catalina Mayol.

Poc temps després d’obrir-se la central de la vila, es va inaugurar la del Port de Pollença. En la primera etapa va estar dirigida per Lluïsa Capllonch i la seva germana Dora. També hi feien feina dues dones conegudes com Fanny i Pepita, a més de la referida Antònia Arbona o Catalina Mesquida. Aquesta central tenia la particularitat de fer poca feina els hiverns però molta els estius, per culpa del gran augment de població del Moll. També generava un bon volum de feina les cridades des de la base d’hidroavions.

La principal feina de les telefonistes, tant de la vila com del Moll, consistia en connectar les “clavijas” amb el numero amb qui volia parlar qui feia la cridada, i amb una palanqueta es feia sonar el telèfon de la casa del receptor.

De totes formes, la majoria de la població no tenia telèfon, llavors, utilitzaven el telèfon dins la cabina de la central per telefonar o per rebre cridades. Igualment, les telefonistes havien de portar a les cases els avisos que els hi arribaven. Així com també d’avisar al metge quan era precís, a qualsevol hora del dia o la nit. Es considerava una bona feina, però molt esclava. Segurament per aquest motiu, la majoria de les treballadores eren fadrines, ja que en aquella època era difícil compaginar la feina amb el matrimoni.

Des del 1929 fins el 1974 el servei telefònic a Pollença sempre va ser atès per una veu femenina.

Les 25 dones que han rebut els reconeixements Clara Hammerl 2022, integrants del col·lectiu de telefonistes de Pollença, son: Juana Cerdà Canaves, Mª Mercedes Polar Covas, María Bisañez Gelebert, Coloma Borràs Enseñat, Paquita Capellà Cerdà, Francisca Cerdà Arrom, Joana Bisañez Gelebert, Águeda Ropero Gómez, Jerónima Ferragut Colom, Pepita García Moreno, Francisca Capllonch Riusech, Juana Ana Colom Mulet, Antònia Cerdà Campomar, Aina Cerdà, Catalina Cifre Canàves, Maria Amer Martorell, Margalida Miró Cuart, Antònia Arbona Cifre, Francisca Manresa Ripoll, Catalina de la Casa Cerdà, Encarnación de la Casa Cerdà, Francesca Borràs Ferrer, Cati Mayol Torres, Joana Capllonch Reynes i Maria Cerdà Nadal.

Cinquena edició

Els reconeixements Clara Hammerl es varen instituir per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Pollença l’any 2018. En aquella primera edició es varen atorgar al col·lectiu d’educadores i pedagogues. El 2019 foren per les peixateres de Pollença. El 2020 foren guardonades les sanitàries. L’any 2021, les treballadores de la fàbrica de catifes de Can Morató. L’any 2022, han estat guardonades les telefonistes de Pollença.

 

Reciente
Visto
Comentado