Aquests premis literaris ens donen l’oportunitat de reconèixer el talent
Inca entrega els Premis Literaris Pare Colom 2020 aquesta edició s’ha batut el rècord amb un total de 248 obres presentades i amb uns 120 participants: Teatre, Narrativa, Poesía
Monserrat Rodés ha publicat diversos llibres de poesia com “La set de l'aigua”, que va rebre el premi Miquel Martí i Pol; “El temps fumeja” o “D'incertes certeses”. A més, és autora d' “Un mar imperceptibl”, publicada di
AGENCIA MANACORNOTICIAS 26/07/2020 - 07:04:00
Dramaturg i director, la vida de Miquel Mas ha estat sempre lligada al món del teatre. Quan tenia 6 anys començà la seva formació fent classes de teatre al Teatre Principal de Palma i a l’Estudi Zero on comptà amb professors......

Inca entrega els Premis Literaris Pare Colom 2020. Aquesta edició s’ha batut el rècord de participants, amb un total de 248 obres presentades. El claustre de Sant Domingo ha estat escenari, un any més, del lliurament dels premis literaris Pare Colom, promoguts per l’Ajuntament d’Inca. Uns guardons que, any rere any, van incrementant la seva fama i s’han posicionat ja amb la seva divuitena edició com un dels millors valorats.

“Aquests premis literaris ens donen l’oportunitat de reconèixer el talent i de reivindicar la cultura com a senya d’identitat de la nostra ciutat. A més a més, desitgem que aquestes distincions suposin de motivació per a moltes persones per endinsar-se en l’apassionant món de la lectura i gaudeixin llegint aquestes obres guanyadores”, ha assenyalat el batle d’Inca, Virgilio Moreno, durant el seu discurs de clausura.

Llicenciat en Periodisme, Xavier Vidal ha estat productor i redactor de diversos programes de ràdio (La Bisagra, La Ventana, Versió Original, Versió Rac 1, Els matins de Catalunya Ràdio) a RNE, Cadena Ser, Catalunya Ràdio.

Aquest any s'han rebut un total de 248 obres, més del doble que l’anterior edició que va comptar amb uns 120 participants. Concretament, als Premis Pare Colom 2020 s’han presentat 75 obres de narrativa, 123 de poesia i 50 de teatre. “Enguany s’ha superat amb escreix la participació, una mostra més del prestigi i de la importància que han anat adquirint els nostres Premis, tant a l’illa de Mallorca, com arreu del territori de parla catalana. Un fet que suposa un gran orgull per a la nostra ciutat.”, ha destacat la regidora de Cultura i Normalització Lingüística, Alice Weber.

En aquest sentit, Moreno ha recalcat que “aquestes xifres són un reflex de la bona trajectòria i l'interès que generen aquests guardons literaris, però també denoten una bona salut de les lletres en llengua catalana”. Així doncs, el jurat ha decidit atorgar el premi en la modalitat de teatre a l’obra titulada 'La Classe de les Girafes', de Miquel Mas Fiol. En l’apartat de narrativa ha resultat guardonat el llibre 'El Repàs de Don Isaac', de Xavier Vidal. I, finalment, el premi de poesia ha estat per “Tot és altre”, de Montserrat Rodés.

A l’acte de lliurament dels premis hi han estat presents el Batle d’Inca, Virgilio Moreno; la tinent batle de Cultura, Alice Weber; la delegada de cultura del Govern de les Illes Balears, Catalina Solivellas; el director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Lluís Segura Seguí; representants de l’editorial Lleonard Muntaner i diversos membres del Consistori inquer.

La gala ha comptat amb l’actuació del pianista Tomeu Moll Mas. “Va ser la cultura la que ens va donar conhort durant el temps del confinament i ara més que mai és quan hem d’estar al costat del sector cultural i tornar-l’hi allò que ens va regalar.”, ha recalcat la regidora Weber, durant el lliurament dels guardons.

PREMIS LITERARIS PARE COLOM 2020.........................................

TEATRE: "La Classe de les Girafes", de Miquel Mas Fiol.

Dramaturg i director, la vida de Miquel Mas ha estat sempre lligada al món del teatre. Quan tenia 6 anys començà la seva formació fent classes de teatre al Teatre Principal de Palma i a l’Estudi Zero on comptà amb professors com Vicenç Torres, Vicenç Oliver o Joan Pere Zuazaga. Actualment, estudia Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat Pompeu Fabra, alhora que es forma també en teatre com a actor i director amb professors com Lluís Villanueva, Marta Domingo i Pep Antón Gómez. En els darrers mesos, s'ha format també en cursos de la Sala Beckett.

Als seus vint-i-quatre anys, ha estat el fundador de la companyia Ovnipresents. Ha escrit i dirigit, entre d'altres, 'Passatgers de Braianer', 'Recursos iNhumans' i 'S'inunda Venècia', representada tant a Barcelona com a Mallorca.

"La Classe de les Girafes" tracta sobre una professora de primària, que és acusada d'adoctrinament després d'haver triat una cançó al Festival de Primavera que se celebra cada any a la seva escola. El que a primera vista podria semblar un problema passatger, s'acaba convertint en un autèntic terrabastall que sacsejarà tota la comunitat educativa. La Classe de les Girafes és un drama social inspirat en fets reals, que posa el dit a la nafra de les manipulacions ideològiques, els conflictes d'interessos i la crispació com a eina per arribar al poder.

NARRATIVA: “El Repàs de Don Isaac”, de Xavier Vidal Alemany.

Llicenciat en Periodisme, Xavier Vidal ha estat productor i redactor de diversos programes de ràdio (La Bisagra, La Ventana, Versió Original, Versió Rac 1, Els matins de Catalunya Ràdio) a RNE, Cadena Ser, Catalunya Ràdio o Rac 1. També ha estat redactor, guionista, subdirector i director de diversos programes de televisió (Moros y Cristianos, Crónicas Marcianas, Banda Ampla, L’ou com balla, Còmics, Torres en la cocina) a Tele 5, TV3, BTV o TVE i reporter de Tecnologia al diari Ara.

És cofundador i professor de conte a l’escola d’Escriptura Escriptorium, a Sabadell. Ha publicat diverses obres com 'No em pregunteu per què', 'Destins inesperats' o 'L'escriptor i l'escombriaire', guardonada amb el premi Helena Jubany de relats.

“El Repàs de Don Isaac” explica la història d’un periodista enviat al seu poble a fer un reportatge sobre les acusacions d’abusos d’un professor de l’escola pública ja retirat. Per a fer-ho, el reporter ha de tornar a la seva terra natal, en la Ribera Alta de València, on fa molts anys que no hi va. Durant la investigació descobrirà secrets amagats durant dècades i fins i tot una part de la seva pròpia història que desconeixia.

Retrobarà el seu pare, amb qui sempre ha mantingut una relació tensa, i s’haurà d’enfrontar amb alguns personatges que li recordaran per què se’n va anar d’aquell lloc de seguida que va trobar la manera de fer-ho.

L’obra parla de la impunitat amb què van actuar molts abusadors durant anys, emparats per un sistema social basat en la por, però també de les relacions difícils entre pares i fills, del retrobament amb el passat i els propis fantasmes i de l’ofici de periodista en el segle XXI.

POESIA: “Tot és altre”, de Monserrat Rodés Carbonell.

Monserrat Rodés ha publicat diversos llibres de poesia com “La set de l'aigua”, que va rebre el premi Miquel Martí i Pol; “El temps fumeja” o “D'incertes certeses”. A més, és autora d' “Un mar imperceptibl”, publicada dins la col·lecció 'Debiaix'.

L’obra de Rodés és present en antologies de poesia catalana contemporània i ha estat traduïda a altres llengües. Al llarg de la seva trajectòria com a poeta, ha participat en recitals d’àmbit internacional. El títol “Tot és altre” fa referència a aquella despossessió del jo, quan aquest, a través de l’experiència poètica, esdevé transformat; és a dir, convertit, simplement, en un mer espectador d’allò que era nostre ─ja que un cop s’ha dit, ja no ens pertany.

El llibre és dividit en tres parts, cadascuna de les quals la componen 11 poemes breus que traven un únic discurs. En la primera, “Raó ignorada”, la veu poètica recorre allò viscut (o encara no viscut), des d’una atemporalitat etèria; la segona part, “Lluminosa puresa”, és la recerca constant de la primera llum, de la llum originària, aquella llum que la memòria no recorda, però que hi perviu ocultada; la tercera, “Formes contigües”, vol incidir en la necessitat de donar forma a l’existència, a partir de la matèria, tangible o no, en ser expressada i, per tant, transformada. El poemari s’obre i tanca amb poemes-divisa, els quals emmarquen, juntament amb els epígrafs que donen pas, encapçalen o clouen, la unitat de l’obra.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado