Hubo música a cargo del magnífico autor Damià Timoner residente en la zona
La localidad de Son Macià (Manacor) celebra sus actos del Centenario durante todo el año enlazando la fiesta con nuestro Sant Antoni
Los 800 habitantes de Son Macià, ese núcleo emblemático y carismático de Manacor, lo tienen claro, 100 años desde su fundación bien merecen fiestas y reconocimientos, recuerdos y vidas.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 13/01/2019 - 08:42:30
Después de la exposición baile de los Dimonis de Son Macià y torrada, como saben ellos. Son especiales, imaginativos, emprendedores/as, divertidos. Gentes del pueblo y con dosis de gran inteligencia.

Decía la Comisión del Centenario de Son Macià (Manacor) en su facebook: Estimados macianers y amigos/as, ya estamos en el año del Centenario, durante los 365 días celebraremos este hecho histórico y aprovechando el comienzo de las fiestas de Sant Antoni empezaremos los actos oficiales del Centenario, por eso os esperamos a todos, el sábado día 12 de enero a las 19 horas en el acto inaugural y como no, a todas las fiestas del patrón de los animales (el 16 fogueró y el 20 Beneides) que viviremos a partir de este día. Muchos de años y viva Sant Antoni.

Los 800 habitantes de Son Macià, ese núcleo emblemático y carismático de Manacor, lo tienen claro, 100 años desde su fundación bien merecen fiestas y reconocimientos, recuerdos y vidas. En los diferentes medios de comunicación personalidades de la localidad van desgranando tantos años de existencia.

Hay una exposición permanente que ayer se inauguró sobre los orígenes de Son Macià con muchas fotos y documentación valiosa, lo han elaborado Macià Nicolau y Tomàs Garau.

Hubo música a cargo del magnífico autor Damià Timoner residente en la zona, (al igual que son el exalcalde y líder de MÉS-Esquerra Miquel Oliver, el Delegado y actual batle pedáneo Miquel Perelló y el anterior alcalde de la zona y también concejal de Manacor Antoni Sureda). Durante meses se notarán actos y eventos del centenario.

Hay una exposición permanente que ayer se inauguró sobre los orígenes de Son Macià con muchas fotos y documentación valiosa, lo han elaborado Macià Nicolau y Tomàs Garau. Después de la exposición baile de los Dimonis de Son Macià y torrada, como saben ellos. Son especiales, imaginativos, emprendedores/as, divertidos.

Allí reside el gran Pere Llinàs, un ejemplo de supervivencia y oficio. Hasta tuvieron una alcaldesa de Manacor que es de Son Macià, Catalina Sureda Fons, también directora general de Cultura del Govern y consellera del Consell de Mallorca. Son Macià tiene auténticas personalidades y ejemplos.

Els veïnats i veïnades de Son Macià donen el sus als actes que commemoren el centenari de la fundació del poble. Amb el lema Cent Macià es prepara un any de celebracions del centenari macianer. El poble de Son Macià esdevé centenari aquest 2019. Per això tots els col·lectius macianers han fet pinya per “celebrar l’agermanament del poble i celebrar la festa de la gent”, explicà l’etern speaker macianer, Miquel Sureda Guinei, durant la presentació de l’acte inaugural del centenari de Son Macià. I és que la comissió per a la celebració del centenari de Son Macià “ha preparat un programa de festes que encara està obert a les aportacions i als suggeriments de tothom”, explicà el president dels veïnats i veïnades, Pere Antoni Pascual.

L’acte, que també va comptar amb la participació de la batlessa de Manacor, Catalina Riera; el delegat de Son Macià, Miquel Perelló; l’investigador Tomàs Garau; i el músic Damià Timoner; es va celebrar en el local parroquial dissabte passat, dia 12 de gener. “El poble no són les cases i els carrers, el poble sou vosaltres i el feis vosaltres: els homes, les dones, els joves i els infants de Son Macià”. “Crec fermament que els pobles i tots nosaltres necessitam elements que ens identifiquin, perquè un poble que oblida les arrels renuncia a ser qui és; i precisament per això crec que és important que celebrem el centenari de Son Macià”, explicà la batlessa durant el seu parlament.

L’investigador Tomàs Garau va ser l’encarregat de recordar que “fa cent anys que don Martí Maiol, el senyor de les Cases Grans, va donar tres quarterades al bisbat perquè s’hi fes una església i s’hi establís un poble”. Un projecte que ben aviat va engrescar gent de Manacor, de Felanitx, d’Artà, de Palma, de Cas Concos, de Sant Llorenç, de Palma o de Puigpunyent, que varen venir fins aquí a iniciar plegats la construcció del temple i de les primeres cases del que avui coneixem com Son Macià”.

Per a Tomàs Garau “la il·lusió, la determinació i la fermesa d’aquells primers macianers i macianeres varen fer que en molt poc temps el poble comptàs amb església, escola, plaça, aigua, llum i clavegueram”. Unes qualitats que “encara són ben presents perquè junts i en menys de cent anys hem tomat i refet l’escola, l’església i la plaça”, afegí Garau. L’acte inaugural va acabar amb una actuació musical del guitarrista Damià Timoner. Just després d’acabar l’acte tot el públic es dirigí fins al Centre Cívic amb l’acompanyament dels xeremiers. Allà s’inaugurà l’exposició “Els orígens de Son Macià”, que aplega fotografies, documents i objectes que serveixen per dibuixar l’origen del poble i retrata la gent que va fer possible.

Durant el 2019 se celebraran desenes d’activitats per celebrar el centenari de la fundació de Son Macià, uns actes que coordina la comissió del centenari. Així dia 7 de febrer es presentarà el llibre de Sebastià Sansó Manacor viu. Dia 24 de febrer els macianers i macianeres aniran d’excursió a Sa Mola i Es Picot. Dia 1 de març se celebrarà la ximbombada i dia 21 els nins i nines de Son Macià sembraran els arbres del centenari. També dins el mes de març, concretament dia 23, s’inaugurarà l’exposició Indústria i Comerç a Son Macià. 

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado