El 1931, la zona del temple fou declarada monument historicoarqueològic
L'Ajuntament de Manacor adquireix 15.000 m² per ampliar l'àrea d'intervenció arqueològica a Son Peretó; La basílica paleocristiana és un dels jaciments més importants i estudiats de Balears
Es tracta de la finca annexa, d'uns 15.000 metres quadrats, on els darrers estudis amb georadar, duits a terme per la Universitat de Brown (Nova Anglaterra, Estats Units) i la Universitat de Barcelona.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 07/08/2018 - 07:16:00
El jaciment fou descobert oficialment per Joan Aguiló Pinya (Palma 1860-Manacor 1924) que va excavar l'antiga basílica a partir de l'any 1912 i va traslladar els fabulosos mosaics que cobrien el terra de la basílica al Museu.

L'Ajuntament de Manacor adquireix 15.000 m² per ampliar l'àrea d'intervenció arqueològica a Son Peretó. La basílica paleocristiana és un dels jaciments més importants i estudiats de Balears. L'Ajuntanent de Manacor engrandirà la finca pública on se situa el jaciment arqueològic de Son Peretó. Després de promoure catorze campanyes ininterrompudes d'excavacions i treballs de consolidació i d'adequació de les restes de la basílica paleocristiana l'Ajuntament adquirirà la parcel·la que es troba just al costat de l'actual terreny públic.

Es tracta de la finca annexa, d'uns 15.000 metres quadrats, on els darrers estudis amb georadar, duits a terme per la Universitat de Brown (Nova Anglaterra, Estats Units) i la Universitat de Barcelona, confirmen que hi ha restes arqueològiques que són claus per entendre la història completa del jaciment. "Compartim amb el Consell de Mallorca l'estima pel nostre patrimoni i des de l'Ajuntament volem agrair que hagin fet l'esforç per obrir línies d'ajut per poder fer realitat projectes com el de l'adquisició d'una parcel·la que guarda davall terra dades valuosíssimes del nostre passat que poden convertir-se en grans atractius pel nostre poble", ha declarat la batlessa de Manacor, Catalina Riera.

De fet Son Peretó és "el lloc de Mallorca on es realitzen més excavacions i l'únic jaciment mallorquí de l'antiguitat tardana que compta amb un conjunt basilical i una necròpoli i que a més està museïtzat i adequat.

De fet Son Peretó és "el lloc de Mallorca on es realitzen més excavacions i l'únic jaciment mallorquí de l'antiguitat tardana que compta amb un conjunt basilical i una necròpoli i que a més està museïtzat i adequat a les visites", ha explicat la directora del Museu de Manacor i una de les directores de les excavacions, Magdalena Salas. Des de l'Ajuntament "som conscients de la importància de Son Peretó i sabem que Manacor compta amb una riquesa arqueològica enorme, per això apostam per mantenir les campanyes arqueològiques any rere any, per donar la importància que correspon al patrimoni que és de tots els manacorins i manacorines i per oferir nous atractius a tots els que ens visiten", afegeix la batlessa de Manacor i responsable de les àrees municipals de Patrimoni i Educació, Catalina Riera.

Des de l'Ajuntament es va presentar el projecte per la compra d'aquesta nova parcel·la a la convocatòria d'ajudes que va obrir el Consell de Mallorca per a l'adquisició de jaciments arqueològics. El Consell hi ha donat llum verda i hi aportarà el 60% del preu de la compra mitjançant l'1,5% cultural que les administracions públiques estan obligades a destinar a la cura del patrimoni. i provenen bàsicament de les inversions fetes en matèria de carreteres per part del Consell de Mallorca. Son Peretó es troba a fora vila, a uns sis quilòmetres de Manacor a la carretera que va de Manacor a Sant Llorenç des Cardassar. El jaciment es troba senyalitzat, està adequat amb panells i informació que el fan apte a les visites lliures que es poden complementar amb la visita a la sala que el Museu de Manacor dedica al jaciment i compta amb un petit aparcament al costat de l'entrada.

El jaciment fou descobert oficialment per Joan Aguiló Pinya (Palma 1860-Manacor 1924) que va excavar l'antiga basílica a partir de l'any 1912 i va traslladar els fabulosos mosaics que cobrien el terra de la basílica al Museu de Manacor. El monument manacorí es va difondre ràpidament. L'any 1920 Josep Puig i Cadafalch va donar a conèixer les troballes en l'anuari de l'Institut d'Estudis Catalans. . El 1931, la zona del temple fou declarada monument historicoarqueològic per garantir-ne la preservació. La Universitat de les Illes Balears, la Universitat de Barcelona i el Museu de Mallorca van dur a terme noves excavacions en els anys seixanta i vuitanta del segle XX.

En els darrers catorze anys, el Museu de Manacor ha realitzat un important esforç de consolidació de les estructures i restauració i ha reprès l'estudi i les excavacions arqueològiques d'aquest important jaciment del temps de l'Antiguitat tardana amb l'esperança de treure a la llum reveladors detalls del culte paleocristià i de la vida a Mallorca durant els darrers dies de l'imperi romà. Des de 1982 els terrenys on se situa l'antiga basílica pertanyen a l'Ajuntament de Manacor. Uns terrenys públics que ara s'ampliaran amb la compra de la nova parcel·la que davall terra guarda una part important de les restes d'aquest monument.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado