CCOO
UGT, USO i FSIE no fan cas a les professionals que ahir van omplir els carrers amb les seves protestes
Segons CCOO les rendes salarials augmenten un 10% entre el 2014 i el 2017
ib.ccoo.es 23/05/2019 - 07:43:35

UGT, USO i FSIE no fan cas a les professionals que ahir van omplir els carrers amb les seves protestes

CCOO es desmarca de la signatura del conveni d'Educació Infantil 0-3 anys que condemna a la precarietat a les seves treballadores

El sector va secundar massivament la vaga convocada ahir pel sindicat i va clamar contra la signatura d'un nou conveni que perpetuarà la situació de pobresa laboral de milers de treballadores dels centres privats i de gestió indirecta del primer cicle d'Educació Infantil (0-3 anys). CCOO, sindicat majoritari en el sector, es plega a les demandes de les treballadores i per responsabilitat sindical es desmarca de la signatura.

 

Tot i el clam i del sentir majoritari de les treballadores, les organitzacions patronals i els sindicats UGT, USO i FSIE han decidit no fer cas a les seves demandes i rubricar un text que no suposa cap millora laboral i que a més condemna a la precarietat a un col·lectiu durament colpejat per la crisi i la congelació salarial que arrosseguen des de 2011. El conveni que s'acaba de signar no soluciona cap dels múltiples problemes existents en el sector i no prioritza el reconeixement professional de les tasques que desenvolupen les educadores, la formació i responsabilitat no es corresponen en absolut amb les retribucions irrisòries que passaran a percebre. Els 930 euros bruts de salari base que establirà el conveni mostren el menyspreu cap a un col·lectiu, que a les Illes es calcula és de 2000 persones, amb retribucions congelades des de fa 7 anys i mig.

A mitjan 2018 es va subscriure el IV Acord Estatal de Negociació Col·lectiva entre CCOO, UGT, CEOE i CEPYME. Entre altres mesures, establia que cap salari es situaria per sota dels 1.000 euros el 2020. Això no serà així per al 80% de les treballadores d'aquest sector perquè tant les organitzacions patronals presents a la taula com UGT han incomplert el compromís que van adquirir. La esperpèntica decisió de signar el nou conveni provocarà que es continuï aprofundint la bretxa salarial per qüestió de gènere que va motivar la vaga feminista del passat 8 de març.

Cal remarcar també que el conveni que avui s'ha signat també va en contra de l'educació dels nostres infants, donat que 38 hores d'atenció directa als bebés impedeix coordinar i preparar les tasques necessàries per acompanyar en el desenvolupament emocional, de les capacitats afectives, socials i intel·lectuals dels infants.

Per tot això, CCOO ha intentat evitar la signatura d’aquest conveni amb diverses concentracions i amb la vaga d’ahir que tan a Mallorca com a les Pitiüses va tenir un seguiment del 80% i va fer tancar moltes escoletes a Mallorca i Eivissa. A partir d’ara continuarem treballant per millorar les condicions laborals de les milers de professionals que en el dia d'ahir van deixar clar amb les seves protestes que la pobresa laboral no es pacta.


Segons CCOO les rendes salarials augmenten un 10% entre el 2014 i el 2017

Les primeres dades de l’informe que està elaborant CCOO, apunten a una millora de la situació, especialment al període 2014/2017, on les rendes salarials augmenten al voltant del 10%, fruit de la negociació col·lectiva.


En CCOO estem treballant en un informe sobre l'evolució de la desocupació, la contractació i els salaris des de 2011 fins a 2018 a les Illes Balears.

L'objectiu d'aquest treball és assenyalar com s'han vist influïts aquests elements durant part de la crisi i l'aparent recuperació econòmica, en uns anys en què a les illes hem tingut un govern del Partit Popular caracteritzat per les retallades i la falta de diàleg amb els agents socials, i posteriorment un govern de pacte molt més progressista.

Les dades indiquen que la situació està millorant, ja que mostra una evolució positiva, però encara queda molt treball per fer. Així, l'atur s'ha vist reduït en un 41,58% des de 2011, any en què es vàrem tenir 83.262 aturats. No obstant això, l'atur dels menors de 29 anys representa el 22% del total d'aturats de l'any 2018 i el dels majors de 45 anys el 44%, per la qual cosa continuem tenint dos grups amb serioses dificultats per a inserir-se en el mercat laboral. Cal continuar amb les polítiques actives d'ocupació i realitzar un canvi de model productiu que permetin que aquestes persones puguin accedir a un lloc de treball digne i estable.

No volem oblidar que les dades de l'informe mostren que la bretxa salarial continua existint i que el salari mitjà de les dones a Balears suposa el 82% del salari masculí l'any 2018. No podem permetre que continuï existint aquesta discriminació salarial per raó de sexe, quan els treballs que es realitzen són els mateixos i les condicions exigides per a accedir a ells també.

Per a finalitzar, durant el període 2014/17, i en relació amb l'evolució de les rendes salarials, s'observa un ascens important encara que insuficient, a l'ésser un període en el qual es reactiva la negociació col·lectiva i el dialogo social que l'afavoreix.

 

Reciente
Visto
Comentado